Twilight Saga Fans
Dobrodošli na forum o Twilight Sagi! Registrujte se i zabavite s nama, a ako već jeste, ulogujte se i uživajte!

Administracija foruma

You are not connected. Please login or register

Prethodna tema Sljedeća tema Go down  Poruka [Stranica 1 / 1.]

1 Učionica Poznavanje vukodlaka on sri vel 24, 2010 9:53 pm

.black.sheep.

Cassie A+
Cassie A+

*ulazi u učionicu* Dobar dan, učenici! *približava se katedri*
Ja sam Alice Cullen i predavaću vam poznavanje vukodlaka jer mi žive u susedstvu! *smeje se*
Imaćete domaći jednom nedeljno koji neće biti predugačak!
Obećavam da vas neću previše smoriti!

Pošto je prvi čas i upoznajemo, pa vam neću zadati neki veliki domaći!

Ovako, za domaći mi pošaljite rad od nekoliko rečenica na temu:

"Kako zamišljam vukodalaka"

Eto, nije teško! Pošaljite mi preko PM, ocene ćete dobiti u ponedeljak što znači da mu do nedelje morate poslati kako bih stigla da pregledam sve domaće!
Eto, to je bio naš prvi čas! Da li ima pitanja? *pogleda u učenike*

Thank you for making me believe, for learning me to be gentle, caring and honest. Thank you for showing me a whole new world, for accepting me the way I am, for allowing me to share happiness and joy, tears and sorrow with others. Thank you for making me laugh, making me cry. Thank you for giving me hope, for pushing me forward. Thank you for making me look at the night sky. Thank you for those precious moments, for lyrics, songs and breathtaking performances. Thank you for being yourself, for never backing down, for not giving up.
Thank you for always keeping the faith and giving hope to others.
Thank you for 8 years. Thank you for everything.
http://nobodyfamiliar.deviantart.com

2 Re: Učionica Poznavanje vukodlaka on sri vel 24, 2010 10:16 pm

Edward's girl

You don't know me
You don't know me
Sve je jasno Smile

3 Re: Učionica Poznavanje vukodlaka on sri vel 24, 2010 10:45 pm

♡|ηαтε|ωεᴙεωσℓƒ●ɢɩᴙℓ|♡

With her sunshine - Jake
With her sunshine - Jake
Nema pitanja ;)

http://crazytimeswitheditor.deviantart.com/gallery/#tEXtURES

4 Re: Učionica Poznavanje vukodlaka on sri vel 24, 2010 11:01 pm

@lek$@ndr@

Cullens
Cullens
imam ja jedno pitanje, za kada treba da napisemo taj domaci?

5 Re: Učionica Poznavanje vukodlaka on sri oľu 03, 2010 8:01 pm

.black.sheep.

Cassie A+
Cassie A+
Izvinjavam se što nisam videla pitanje, ali odgovor se sadrži u mom predavanju! ;)

Ovako, ovoga časa ćemo preći na neke o legendi o vukodlacima!
Ljudi su legendama nastojali da objasne stvari koje nisu razumeli, kao što ima mnogo legendi o vampirima. *nasmejela se sebi u bradu*

Pa da počnemo! Prva tema za ovaj čas:

Poreklo vukodlaka

Još u šamanizmu, javlja se težnja za stvaranjem duhovnih veza između čoveka i različitih životinja. Svi narodi su imali neku životinju za totemsku, za koju su verovali da od nje potiču. Mnogim narodima je vuk bio totemska životinja: Neuri, Srbi, itd.

Grčki pesnik Ovidije, u svojoj knjizi Metamorfoze, zabeležio je legendu o arkadijskom kralju Likaonu koji pravi gozbu u čast Zevsa, ali pripremljenu od ljudskog mesa i zbog toga ga Zevs pretvara u vuka. Po imenu kralja Likaona, i legendi o kralju Likaonu i Zevsu, nastaje i pojam likantropija.

Psoglav, Nirnberška hronika (1493.)Prema grčkom istoričaru Herodotu, postojao je narod Neuri koji su živeli u blizini Skita (otprilike na teritoriji današnje Poljske) i kojih su se Skiti plašili jer su verovali da su to vukodlaci.

Za Psoglave, rasu ljudi sa glavom psa, se veruje da su bili ljudožderi. Od tog naroda potiče i sveti Kristofer.

U nordijskom folkloru još postoje legende o ratnicima Berzerkerima. Pre nego što će otići u bitku, ratnici su se oblačili u medveđe i vučje kože, po čemu su i dobili svoje ime koje na starom nordijskom jeziku upravo to i znači - ljudi koji su obučeni kao medvedi. Kada se ratnik obuče u kožu medveda ili vuka, verovao je da je duh te životinje ulazio u njega i da je postajao ta životinja. Tokom bitke, upadali su u trans tokom kog se nikoga nisu plašili, nisu osećali nikakav bol, dobijali su nadljudsku snagu i nikada se nisu hteli predavati.

Jedan vizantijski car je opisao da si se Berzerkeri u borbi borili kao divlje, neustrašive zveri.

Druga tema za današnji čas:

U srednjem veku su veštice bile povezane sa vukodlacima i verovalo se da mogu da se pretvore u vukodlaka pomoću magičnih formula ili oblačenjem vučje kože.

U mnogim zemljama se zna za vukodlake: Francuska (loup-garou), Grčka (lycanthropos), Španija (hombre lobo), Bugarska (varkolak), Turska (kurtadam), Češka (vlkodlak), Rusija (vourdalak , oborotenь), Ukrajina (vovkulak(a), vurdalak(a), vovkun, perevertenь), Poljska (wilkołak), Rumunija (vârcolac), Škotska (werewolf, wulver), Engleska (werewolf), Irska (faoladh ili conriocht), Nemačka (Werwolf), Holandija (weerwolf), Danska/Švedska/Norveška (Varulv), Norveška i Island (kveld-ulf,varúlfur), Galicija (lobisón), Portugal i Brazil (lobisomem), Letonija (vilkolakis i vilkatlakis), Litvanija (vilkatis i vilkacis), Andora (home llop), Mađarska (Vérfarkas and Farkasember), Estonija (libahunt), Finska (ihmissusi and vironsusi), i Italija (lupo mannaro).

Nemate domaći jer je većina mojih časova teorijska! Ima li pitanja?

Thank you for making me believe, for learning me to be gentle, caring and honest. Thank you for showing me a whole new world, for accepting me the way I am, for allowing me to share happiness and joy, tears and sorrow with others. Thank you for making me laugh, making me cry. Thank you for giving me hope, for pushing me forward. Thank you for making me look at the night sky. Thank you for those precious moments, for lyrics, songs and breathtaking performances. Thank you for being yourself, for never backing down, for not giving up.
Thank you for always keeping the faith and giving hope to others.
Thank you for 8 years. Thank you for everything.
http://nobodyfamiliar.deviantart.com

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]  Poruka [Stranica 1 / 1.]